czwartek, 24 stycznia 2013

Noodle z kurczakiem po chińsku

Nareszcie! Od dłuższego czasu miałam taaaką ochotę na jakieś danie azjatyckie… Dzisiaj spełniłam swą zachciankę, mianowicie upichciłam sobie tzw. “noodle”, czyli zupę z charakterystycznym makaronem i kurczakiem. W smaku podobne do znanych wszystkim zupek chińskich.

SKŁADNIKI: 
  • 1 łyżka oleju
  • 1½ szkl bulionu
  • ¼ marchewki, pokrojonej w kostkę
  • 1 pomidor, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
  • ¼ szkl zielonego groszku
  • 1 mały filet z piersi z kurczaka, pokrojona w paseczki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 60 g makaronu pełnoziarnistego noodle

WYKONANIE:

1. W rondelku rozgrzej olej. Wrzuć marchewkę i pomidora, duś 5 minut. Dodaj kminek, imbir, paprykę, koperek i kurkumę. Wymieszaj i duś 5 minut.

2. Dodaj kurczaka, smaż 3-4 minuty. Zalej wodą, dodaj sól i sos sojowy, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

3. Dodaj groszek i gotuj 10 minut. Wrzuć makaron i gotuj wg przepisu na opakowaniu (ok 4 minuty).

 Zapraszam w poniedziałek na danie, które rozgrzeje was do czerwoności, czyli na danie tym razem podawane na OSTRO. Moje ulubiona potrawa z mięsem wołowym.

15 komentarzy:

  1. mommoom wpadnę w poniedziałek! lubię potrawy na ostro :) a noodle wyglądają pysznie! :D a omlecik pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. yumy! na pewno spróbuję tego przepisu, już w zakładach zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To wygląda tak smakowicie, że aż zrobiłam się głodna. Od ilu lat gotujesz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie i chyba nie długo się bardzo robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm, zjadłabym coś, głodna się zrobiłam ^^ hahaha :) może zaraz ja coś wytworzę w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham ostre dania, więc wpadnę na pewno!:)
    A zupka wygląda ciekawie. W ogóle uwielbiam azjatycka kuchnię:)

    OdpowiedzUsuń