środa, 30 stycznia 2013

Chili con carne

MAM INTERNET- NARESZCIE. Nie mogłam się doczekać aż wrócę do was na stałe.
Tyle czasu zabierałam się, żeby to zrobić i jakoś zawsze wybierałam co innego. Dzisiaj wręcz narodowa potrawa USA, czyli chili con carne

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka czerwonej fasoli, opłukanej
  • ½ cebuli, posiekanej
  • ½ dużej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • ½ łyżeczki chilli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 szkl soku pomidorowego
  • 70 z przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju

WYKONANIE:
 W rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż 3 minuty. Dodaj paprykę (świeżą i w proszku), chilli, kminek i wołowinę. Wymieszaj i smaż do zbrązowienia mięsa. Dodaj zioła, fasolę, sok i przecier, doprowadź do wrzenia i gotuj 35 minut.


 Bardzo dużo osób prosi mnie o zrobienie jakiegoś deseru, postaram się coś wymyślić, gdy przyjadę do rodziców i do dyspozycji będę miała lepszy sprzęt kuchenny.

18 komentarzy:

  1. omnonoonm uwielbiam, ale ie jadłam wieki :(

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam chili! wygląda super, choć omijałabym paprykę ;)
    czekam na deseeer *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, a wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam okazji spróbować, ale domyślam się, ze jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda :)
    mam w czterech literach to, że ktoś go nie lubi ^^ jeżeli nie lubi to powinien zająć się słuchaniem muzyki jakiej lubi, ale niestety w Polsce wiele ludzi wchodzi wszędzie gdzie tylko piszą o nim i hejtują, co jest bardzo irytujące, bo powinni szanować fanów i po prostu się nim nie interesować :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota :)
    Też jestem na II roku, ale kumpel powiedział, że dopiero po licencjacie przestanę się stresować. Może coś w tym jest ;) Też mam w piątek i też muszę zdać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja na razie poza babeczki i kilka ciast jeszcze nie wyszłam, nie umiałabym przyrządzić takiej potrawy, JESZCZE :D

    OdpowiedzUsuń
  8. łooo wygląda smacznie, trafiłaś w moje gusta:D
    Cieszę się, że wróciłaś do świata żywych (internetu) :D Jak nauka?;) Już po sesji?

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja nie ,bo mam studniówkę :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam chilli con carne, zawsze intrygowała mnie ta potrawa w.. Simsach. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jadłam to, jadłam ! <3 uwielbiam <3 tylko ja robię tak, żeby dużo tej wody nie było i nakładam to na ciasto do wrapa (tortilla) :D mm zrobiłaś mi smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Agatkoooo weź już przestań dodawać te przepisy bo ja nie mogę patrzeć na te pyszności. Tyję od samego patrzenia a w brzuchu mi burczy :D
    Oj Ty! Ty!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam, ale chętnie spróbuję. Wygląda smakowicie (:


    XOXO, elverka.

    OdpowiedzUsuń
  14. Znalazlam Twoj blog wczoraj... Praktycznie caly przeczytalam...
    Jestes silna, wartosciowa dziewczyna. Podziwiam Cie :***

    OdpowiedzUsuń