poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasteczka czekoladowe z sezamkami- poniedziałkowy podwieczorek

Jak już wcześniej wspominałam- nie zostałam obdarowana umiejętnościami do wypieków przeróżnych ciast, ciasteczek. Ten przepis znam już od dłuższego czasu, nie jest skomplikowany, a ciastka za każdym razem wychodzą znakomite. Cieszą się popularności, na tych większych i mniejszych przyjęciach, smakołyk do kawy, albo po prostu mała przekąska między posiłkami.


SKŁADNIKI NA 24 SZTUKI:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 opakowania (ok. 60 g) sezamków, pokruszonych
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 140 g miękkiego masła
  • 200 g cukru

    WYKONANIE:

    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    Drewnianą łyżką wymieszaj masło z cukrem. Dodaj jajko i kakao. Mieszając dodaj pozostałe składniki. Wstaw na 20 minut do lodówki.
    Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Nakładaj porcje ciasta (wielkość coś pomiędzy jajkiem, a orzechem włoskim) w odległości 4 cm od siebie - ciastka bardzo rosną wszerz.Wstaw do piekarnika i piecz 12-15 minut, aż będą brązowe.
    Wyjmij ciastka z piekarnika i zdejmij wraz z pergaminem, połóż na stole i pozwól wystygnąć. Jeżeli się skleiły rozdziel nożem, gdy są ciepłe.

13 komentarzy: