środa, 27 lutego 2013

Placki owsiane z otrębami

Bardzo dawno nie było przepisów, czekałam na odpowiedni moment aż będę miała okazję dorwać się do kuchni. Na dzisiaj przygotowałam dla was coś zdrowego, a mianowicie placek owsiany z otrębami. Brzmi znakomicie, prawda? Wierzcie mi, że jeszcze lepiej smakuje. Uwielbiam smażone potrawy, a naleśniki, albo placki z jabłkami to jedno z moich ulubionych dań podawanych na słodko. Z racji tego, że ogromnymi krokami zbliża się do nas wiosna i niektóre z nas, chcą schudnąć, ale muszą powstrzymywać się od podjadania, oraz smażonych potraw, pomyślałam, że jest to idealne danie, które może być zarówno smażone ale nie koniecznie nie zdrowe.


SKŁADNIKI:
  • 1 jako
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki musu jabłkowego (opcjonalnie)
  • kilka kropel oliwy 
WYKONANIE: 

Wymieszaj płatki z otrębami i mlekiem, odstaw na 5 minut. Dodaj sodę, cynamon i jajko, wymieszaj.
Posmaruj patelnię oliwą i rozgrzej. Wylej na nią masę i smaż pod przykryciem ok. 5 minut. Przerzuć na drugą stronę i smaż 3-4 minuty.
Podawaj z musem jabłkowym lub innym dowolnym dodatkiem.

6 komentarzy:

  1. hmmm.. może dam radę przyrządzić :3 lubię różne owsiane pyszności.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. w twoim wykonaniu przepięknie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kiedyś też robiłam podobne placki i wiem, że są pyszne:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. jaj, smacznie wygląda, muszę to ogarnąć kiedyś!
    ejejej, skoro bliżej do wiosny, to niedługo zmieni się Twój nagłowek :D

    OdpowiedzUsuń