SKŁADNIKI NA 7 PORCJI:
- 40 dag drobiowych części (pierś, udka, skrzydełka) - ja do swojego rosołu wybrałam skrzydełka z kurczaka
- duża porcja włoszczyzny (3 marchewki, pół dużego selera, duży korzeń pietruszki, średni por)
- duży liść laurowy
- 5-6 ziarenek pieprzu
- pęczek natki pietruszki
- maggi
- sól, pieprz
WYKONANIE:
1. Do dużego gara włożyć przemyte mięso drobiowe i zalać ok. 3,5 litra zimnej wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę by mięso się wolno gotowało.
2. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać starannie. Wypłukać. Z pora usunąć zewnętrzne liście, a resztę dokładnie obmyć. Pokroić marchewkę na krążki i dla ułatwienia przekroić połowę selera na kawałek.
3. Gdy wywar mięsny stanie się klarowny, wrzucić liść laurowy, ziarnka pieprzu oraz obrane i pokrojone warzywa. Przykryć i wolno gotować ok. 2 godzin.
4. Po ugotowaniu odcedzić mięso i warzywa- za wyjątkiem marchewki. Podawać z makaronem "kluseczki" i posiekaną natką pietruszki.
5. Z racji tego, że ja uwielbiam dobrze doprawione potrawy, dodaję również maggi i pieprz mielony do uzyskania lepszego smaku.
SMACZNEGO:)
PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ - JUŻ JUTRO !! Jeszcze łatwiejsza, jak rosół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz